COPD patiënten

De laatste jaren is het belang van lichaamsbeweging bij longpatiënten steeds inzichtelijker geworden. Voldoende beweging zorgt onder andere voor een betere conditie en spierkracht.

Het is aangetoond dat COPD-patiënten die voldoende bewegen, zich minder benauwd voelen na inspanning en sneller herstellen na een infectie.

Naast het verbeteren van de algehele conditie is het mogelijk om met behulp van fysiotherapie bij COPD specifieke hoest- en ademhalingstechnieken te leren.

Het behandeltraject

Via uw huisarts of longarts (afhankelijk bij wie u onder controle bent) kunt u een verwijzing voor fysiotherapie krijgen. Na de aanmelding bij onze praktijk zal een intakegesprek plaatsvinden met een gespecialiseerde therapeut waarbij u onder behandeling komt.

Vervolgens worden samen behandeldoelen opgesteld voor de behandeling. Hierbij kunt u denken aan het verbeteren van de algehele conditie, het verbeteren van spierkracht of het verbeteren van ademhalingstechnieken.

In overleg met de therapeut zal de oefentherapie één of twee keer per week plaatsvinden. Het is mogelijk om een kortdurend programma te volgen (ca. 12 weken), maar de mogelijkheid bestaat ook om voor een langere periode onder begeleiding te bewegen bij ons in de praktijk.